location maribor, slovenia date 2003 program housing client city of maribor
area 62,000 m2 cost - type europan 7 status -
EUROPAN 7

Site conditions
Presently, the site is a flat patch of undeveloped rural land without specific topology. The displacement of clusters on the site acts as spatial and programmatic intermediate zone between the individual houses in the north of Studenci, and multi-storey housing blocks with the planned commercial development on the south. 10 clusters are planned on the site.
Along the city-ring a green mount is planned that acts as a noise-barrier.
A ring-road is planed around the area that will feed the clusters with traffic. Parking spaces for visitors are displaced along this road. Each cluster is fed directly from this ring – therefore the inside of the whole area is traffic-free.
This offers a free pedestrian plaza that can be covered with various landscape programs: gardens, playgrounds, ponds etc.
Clusters are freely disposed along the site. They vary in rotation and height – these can be set in the future, when the brief of the investor will be more specific and concrete. Because of rotation all the units have best sun-exposure and views towards the mountains.

Case study
The system is flexible and is not site-specific. The number of units, displacement in rows, and the way they are further twisted and elevated can vary. It can be organised specific to the certain site, in relation to the needs of a certain city and future inhabitants. The proposal of a cluster in Studenci houses 30 units.
They are displaced in 3 floors of approximately 10 units each. Garages and storage are in half-basement – ground floor is slightly elevated. In 3 dimensions the section varies from 2 to 4 floors and forms the shape of a low twisted cylinder. This urban condition offers maximal sun and light exposure and good views towards the courtyard and surrounding. Through displacement of units is simple the shape seems complex. Similar units in different position gain different living conditions.
Units in ground floor have gardens displaced on slightly elevated green terraces.
Units in higher floor have balcony, loggia or small roof garden. The roof is a continuous stripe of flat-roofs, green-roofs and pergola systems.
The cluster has 5 corners. Here staircases and shared areas are displaced. It depends on the brief and demands of the investor what this spaces will be – shared winter-gardens, closed children playgrounds, entertainment area or entry lobby.
Typologies
Unique Modular system
The basic prototype is a cube of 5.00 by 5.00 m.
The cube is closed by structural wall along two parallel sides. The installation shafts are placed along these walls. The perpendicular walls are opened – they can be either further closed by glass, non-structural panel or form openings between spaces.
On the prototype several layouts can be organised:
Sleeping area, dining area, living area, playing-area, working area, entertainment etc…
Since the structure and installation principle is independent the layout can be set and changed freely - according to the needs of the inhabitants.
Different Layouts for various lifestyles
Different combinations of spaces form various living layouts. They vary in
a. sizes: from studios, one or more bedroom flats, to duplex or simplex
b. and typologies: balcony apartment, terrace apartment, opened plan loft, gallery…
Since the structural and installation system is unique the spaces can be shifted and combined freely - according to the needs and change of lifestyle of future inhabitants.
Clusters
Apartments are displaced into groups of 30 to 50 units. Each group gets its program. The character of programs is based on particular programmatic target - therefore houses inhabitants of similar lifestyles:
Student home, Young family cluster, Cluster for elderly people, Cluster for young professionals, HINKs (High income no kids), Work+Live cluster etc…
Shared spaces are displaced between rows of apartment units. They are placed on the corners of clusters – points where they can be most exposed.
Row of apartments units twists in this points and therefore forms a polygonal donut – typology of a block with internal garden.
Units therefore get two-sided orientation - one side looking toward quieter internal garden, other facing to the surrounding.
Enclosed donut system allows layouts to face different atmospheres:
a. quiet, seem-private internal garden
b. public exterior with views towards the city and the mountains
Corners:
The corners of the cluster are shared areas - here are staircases and elevators. The space is opened, light and organised in terraces, bridges and galleries. On these surfaces shared programmes can be organised - according to the program of the cluster:
In student home this spaces are common living areas, study areas, kitchenettes, entertainment areas etc.
Cluster for Elderly people houses social spaces such as reading room, winter garden, and areas for medical personnel.
Shared interior children playgrounds are in clusters for young families.
Shared working rooms (for example meeting spaces, presentation spaces) are in Work+Live clusters.
In clusters with no targets and programs these space act simply as very special entrances - a beautiful way to welcome you home.