location ljubljana, slovenia date 2009 - 2012 program dining area,living space client private
area 748 m2 cost - type house extension status built
Existing "Villa Dular" is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria;
a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding.
It is surrounded by a garden and other similar residences of its time.
The villa is currently inhabited by different owners on each floor. The family, who lives on the ground floor,
commissioned the redevelopment on the south side of the existing building.
The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog.

The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space,
including a covered parking for a car and a storage space for bicycles.
The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor.
All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind.

The T shape extension works as an umbrella above the living space:
supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side.
The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color.
The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space.
The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak.

The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2x2, 3x3 or 4x4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture.

  Main data:
Location: Ljubljana, Slovenia

Status: project 2009, construction start 2010, completion 2012

Program:
dining area, living space, covered parking, storage

Details:
historical residential area, villa extension

Type:
house extension

Client:
private

Area:
site 748 m2; building 56,60 m2; gross floor area 43,60 m2

Dimensions:
4,75 m max height

Materials:
bleached larch wood, oiled oak Perspex glass

Structure:
reinforced concrete and steel

Project team:
Rok Oman, Spela Videcnik
Andrej Gregoric , Tomaz Gregoric, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal

Photography:
Tomaz Gregoric

Technical team:
Structural engineering: Projecta d.o.o.
Mechanical engineering: Jelen & Zaversnik d.n.o.
Electrical engineering: Jelen & Zaversnik d.n.o.