lokacija ljubljana, slovenia datum 2008 - 2012 program stanovanja naročnik -
površina 26,000 m2 cena   tip vabljen natečaj status  
Garden City” vrtno mesto
Koncept naselja je “Garden City” oz. Vrtno mesto, ki izhaja iz angleške urbanistične tradicije. Kljub temu, da je znotraj vsake vile več stanovanj - zazidava po volumnu, višini in osnovnih gabaritih sledi okoliškim  tipologijam večstanovanjskih prostostoječih vil, ki so obdane z vrtovi in zelenjem in iz okolice namenoma ne izstopa. Namenoma je zazidava popolno nasprotje tipologije »večstanovanjskega bloka«.
Vrtne vile
Štiri večstanovanjske vile so etažnosti P+2 etaži in terasna etaža. Višina venca pod terasno etažo je na koti 10.28m nad terenom, terasna etaža je zamaknjena in se iz očesa pešca tako rekoč ne vidi. Zato objekti delujejo nizki ter skriti v drevesni zasaditvi. Objekti so heksagonalne oblike ter zaradi tega nimajo orientacije, temveč plavajo v prostoru, stanovanja so zasnovana na način, da je pogled iz bivalnih prostorov na teraso in preko nje proti zelenju – mimo ostalih objektov. Iz bivalnih prostorov se tako ostalih objektov ne vidi, kar daje stanovalcem vtis intime in individualnosti.
V sklopu vsakega stanovanja je velika terasa, saj je za predmetno lokacijo lastni zunanji prostor, ki pripada stanovanju, potrebna kvaliteta. Večstanovanjski objekt je v bistvu sestavljen iz posameznih hiš z vrtovi, ki so naložene druga nad drugo. Na ta način se zelenje iz parterja prestavi tudi v zgornje etaže. Velika zelena terasa stanovalcem ustvari občutek življenja v »hiši z vrtom«, s stikom in pogledom na spodnji vrt –park, ki je vedno urejen – za kar skrbijo drugi.

  OFIS arhitekti
Rok Oman
Spela Videcnik
Andrej Gregoric
Janez Martinčič
Janja Del Linz
Katja Aljaz
Anna Breda
Cristian Gheorghe
Kasia Bernatek
Magdalena Lacka