lokacija bohinjska bistrica, slovenja datum 2006-2007 program stanovanja / trgovine naročnik mercator
površina 7,500 m2 cena 850 eur/m2 tip naročilo status zgrajeno
Prvotno naj bi naročnik na lokaciji obstoječe trgovina Mercator v Bohinjski Bistrici izgradil novo trgovina, vendar se je v sodelovanju s trgovcem odločil, da kot v zameno za profit uredi na strehi nakupovalnega centra počitniška stanovanja.
Enote so umeščene na način, da odpirajo poglede na gore in proti soncu.Na strehi objekta so zasnovana v obliki črke L in sicer stopničasto, tako z obliko spominjajo na obliko gorovja. Volumen stanovanj objema osrednji proctor, ki je skupni vrt.

Bohinjaks Bistrica je bila prvotno lepo alpsko naselje, ki so ga v času socializma precej degradirali z umestitvijo tovarne, žage ter delavskih blokov. Objekt s stanovanji je umeščen na način, da ima poglede na ta del kraja zaprte, kjer pa so razgledi na gore, je fasada ter zasnova balkonov transparentna.
Proti blokom, ki so na severo zahodu, kjer pozimi tudi piha močan veter, so balkoni bolj zaprte narave, fasada pa oblikovana kot siv monolit iz trapezastih plošč Esal. Kjer so pogledi, je fasada lesena in sicer v ritmu vertical, ki se različno odpirajo in imajo različne razmake. Fasada nakupovalnega centra je v kombinaciji alu panelov ter stekla.

 

Stanovanja so v različnih velikostih od garsonjere do tro in štiri sobnih enot, večje enote so oblikovane kot dupleksi in se nahajajo v zgornjih etažah. Zasnovana je deloma kot dvojna opna znotraj katere so balkoni in lože. Zunanja opna je iz lahkih lesenih panelov in stekla, , notranja opna pa je nosilna v kombinaciji betona ter opeke z ometom. Vsako stanovanje ima vsaj en balkon ali ložo oziroma teraso. Stanovanja imajo notranje stene lahke in predelne, kar omogoča, da jih lastniki lahko poljubno prestavljajo ter omogoča fleksibilnost. Pod objektom je nivo podzemnih garaž. Fasada je iz lokalnega macesna ter Esala, iz Esala je tudi streha, ki spominja na stare alpske strehe iz trapezastih špičakov.

 


 

OFIS arhitekti
Rok Oman
Špela Videčnik
Janez Martinčič
Martina Lipicer
Andrej Gregorič
Meta Fortuna