lokacija ljubljana, slovenija datum 1997-2000 program stanovanja naročnik -
površina 5600 m2 cena - tip natečaj / 1.nagrada status zgrajeno
Projekt predstavlja zmagovalno rešitev na vabljenem natečaju za izgradnjo treh večstanovanjskih blokov, vsakega velikosti 16 krat 62 m, objekti so bili namenjen prodaji. Rešitev je na natečaju zmagala zaradi dobrih ekonomičnih in racionalnih zasnov, ugodnega razmerja med bruto in prodajnimi površinami ter fleksibilnostjo stanovanj. Stroški izvedbe so morali biti relativno nizki, poleg tega je bila zahtevana zasnova, ki bi omogočala hitro izgradnjo. Fasada, okna, balokoni, jaški, dimniki ter sanitarne kabine so bili izvedeni kot prefabrikati in vgrajeni med gradnjo. Vsak blok je bil zasnovan iz 2 modulov, znotraj vsakega svoje stopnišče in dvigalo ter vsi tipi stanovanj, kot jih je zahteval naročnik.

V vaskem modulu je tako 42 enot v različnih velikostih od garsonjere do tro in štiri sobnih enot, večje enote so oblikovane kot prečna stanovanja. Vsak tak modul je dvakrat ponovljen z vsemi elementi vendar razgibana fasada ustvarja videz, da ni repeticije.  Zasnovana je kot dvojna opna znotraj katere so balkoni, lože in zimski vrtovi. Zunanja opna je iz lahkih panelov in stekla, deloma so ograje balkonov kovinske, notranja opna pa je nosilna v kombinaciji betona ter opeke z ometom. Vsako stanovanje ima vsaj en balkon ter zastekljeno ložo oziroma teraso.

Pod objekti je nivo podzemnih garaž, ki so po celotnem tlorisu naselja. Oblikovanje zunanje ureditve je organsko, nasprotno od ortogonalne geometrije objektov. S pomočjo zelenja ustvarja ločitev med zasebnim in javnim.


  OFIS arhitekti
Rok Oman
Špela Videčnik