lokacija trata, slovenija datum 2007 - 2010 program poslovno naročnik privat
površina 1080 m2 cena - tip naročilo status zgrajeno
Smernice za industrijski objekt z nizkim proračunom so bile nenavadne. Naročnik je kupil parcelo v industrijski coni na obrobju Škofje Loke. Poleg tega je imel sklenjene predpogodbe z gradbenim podjetjem, kar je pomenilo, da je bilo treba uporabiti montažen betonski sistem z odprtinami za vsako etažo. Omejitve, ki jih je predstavil naročnik, so nam pomenile izziv, saj je bilo treba v en sam prostor vstaviti mešanico programov. Objekt je bil velikosti 35 x 22,5 x 11,5 metrov.
Projekt je zahteval združitev programov v danem volumnu in prevetritev fasade. Obstoječih delov se ni smelo spreminjati.
Naročnikovo podjetje izdeluje in trži zaščitno opremo in naprave. Dve tretjini volumna je bilo treba nameniti shranjevanju izdelkov.
V skladu z zahtevami smo opredelili in umestili štiri vrste programa: pisarne, nakladanje, centralno skladišče in skladišče z natovarjanjem.
Načrt predvideva skladišče za izdelke različnih velikosti s prostori za nakladanje, trgovino, pisarne in učilnico za predavanja o varnosti.
Zareze v fasadi lomijo funcionalno fasadno mrežo in vzpostavijo sistem betonskih elementov, ki se izmenjujejo s prosojnimi paneli. Pisarne imajo fasado z dvojno zasteklitvijo, skladiščni prostori pa polprosojne polikarbonatne elemente z dvema odprtinama za vrata ob nakladalni ploščadi.
Streha je izdelana iz funkcionalnega naklonskega sistema, ki je vključen v fasadne panele tako, da daje objektu videz kvadra z igrivo sijočo fasado, ki služi kot vodnik zaprepoznavo namembnosti prostorov v stavbi. Igrivi raztegnjeni karo presega običajno (ne)estetiko industrijskih parkov.
Zunanjost je iz montažnih betonskih blokov, stekla, kovine in polikarbonskih plošč. Notranjost je funkcionalna in preprosta. Skladišča imajo industrijska trpežna utrjena tla in betonske zaključke na tleh.

  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Špela Videčnik
Janez Martinčič,
Andrej Gregorič,
Katja Aljaž,
Magdalena Lacka