lokacija borisov, belorusija datum 2009 - 2014 program javno / šport naročnik FC bate
površina 132,000 m2 cena 40,000,000 eur tip naročilo status zgrajeno
Nogometni stadion BATE Borisov

Zasnova upošteva naravne danosti lokacije in obstoječe posege v prostor, pri čemer poskuša ohraniti čim večje število obstoječih dreves. Poleg prostora za 13.000 sedežev je tudi 3.000 m2 dodatnih javnih površin, ki so kategorije štirih zvezdic po klasifikaciji UEFA. Prometne povezave do stadiona so speljane skozi okolišče gozdove, kjer se nahajajo tudi parkirišča.

Arena oblikuje zaokroženo kupolo, ki daje vtis enotnega zaprtega objekta.
Ovoj spominja na nežno raztegnjen perforiran tekstil, raztegnjen čez obod stavbe. Pokrit prostor med ovojem in tribunami je namenjen javnosti, javnemu programu (trgovinam, barom, storitvenim prostorom in straniščem) ter galerijam, kjer so pisarne, prostori za VIP in medije.

V notranjosti ovoja je krožna arena z dobro akustiko, ki spodbuja sproščeno vzdušje med igralci in gledalci na tekmi ter osredotočenost med treningi. Igralna površina ima orientacijo S-J. Skupna površina je 85x105 m, od katerih jih je 68 x 105m namenjenih igrišču, preostalo pa je prostor za postavitev oglaševalskih panojev, fotoaparatov in kamer. Okrog igrišča so ob daljših stranicah sedišča razporejena v 17 vrstah, ob krajših pa v 27 oziroma 28 vrstah. Zgornja zahodna galerija je namenjena kabinam za poročevalce, kjer je dovolj miz in stolov za 40 novinarjev, prostori pa so s stopnicami neposredno povezani z dvorano za tiskovne konference in mešanimi prostori. Na vzhodu so VIP prostori, kjer je 250 sedišč, bar in prostori za zabavo. Od vhoda z dovozom za avtomobile do VIP prostorov vodi dvigalo. Za športnike je narejen poseben vhod na spodnjem nivoju, kjer je omogočen tudi dovoz klubskim avtobusom in parkiranje. Na vsaki vstopni točki na igrišče sta dve garderobi, mešano območje, prostori za fizioterapijo in soba za dopinško preverjanje.

Po zahodnimi stojišči so štiri nadstropja, ki ponujajo dodatne programe in storitve, na vzhodni strani pa tri. Sprejemnica za obiskovalce, do katere vodijo štiri stopnišča, se nahaja na prvem nadstropju. Gre za pokrito neogrevano ploščad z naravnim prezračevanjem, ki se razprostira okrog notranje arene, kjer so stranišča za obiskovalce, bari, soba za prvo pomoč in prostor za pridržanje. Javni program se odvija na 3,000 m2 pritličja na severnem, južnem in vzhodnem delu zgradbe. Na vzhodu je restavracija in steze za bowling. V restavraciji se pripravlja hrana za VIP prostore in bar z javnim preddverjem. V južnem delu je fitnes oziroma telovadnica, namenjena javnosti. V drugih javnih prostorih potekajo različne komercialne dejavnosti. Dostop do vseh restavracij je mogoč z javne ploščadi. Ploščad je zasnovana kot zaokrožen javni trg, ki je prostor srečevanja. V manjših žepih gozda v okolici stadiona so so skrita parkirišča.

 

  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Špela Videčnik,
Janez Martinčič,
Rok Gerbec,
Andrej Gregorič,
Konstantine Bogoslavsky,
Janja Del Linz,
Katja Aljaž,
Ana Kosi,
Ieva Cicenaite,
Grzegorz Ostrowski,
Filip Knapczyk,
Sergio Silva Santos

status
Naročilo 2010
Začetek gradnje 2011
Zaključek gradnje 2014

lokacija
Borisov, Belorusija

program
Nogometni stadion

tip
javno - zasebno

naročnik
FC Bate
Belorusija

Lokalni inženirji
Magnus Group

kapaciteta
13.000sedežev,
VIP 620 sedežev,
press sedežev 100,
parkirišča 800

konstrukcija
jeklo, prednapati beton; kritina iz aluminija