lokacija maribor, slovenija datum 1998 - 2008 program javno/šport naročnik mesto maribor
površina 12,290 m2 cena 25, 000,000 eur tip natečaj 1. nagrada status zgrajeno
THE RING / PRSTAN okrog igrišča
Natečaj, 1. nagrada, 1998
Začetek gradnje : 2006
Konec gradnje: 2008


Naslov RING (prstan) je bilo geslo zmagovalne prijave na natečaju leta 1998.
Zemljišče v središču mesta je bilo uporabljeno kot večnamensko športno igrišče. V šestdesetih letih 20. stoletja je bila ob eni strani zgrajena majhna tribuna, ki je bila prekrita z velikanskim betonskim lokom.

Natečaj je zahteval, da se igrišče spremeni v nogometni stadion, obstoječa struktura pa nadgradi v zgradbo s pokritimi tribunami (za 12,500 gledalcev, VIP in prostore za medije) in dodatne javne programe, med drugimi 4 telovadnice, fitnes klub z bazeni, trgovine in restavracije.

Prijavni projekt je predlagal venec tribun, ki se kot prstan vijejo nad zaprto osnovo z javnim programom. Najnižjo in najvišjo točko tribun določa kakovost pogleda gledalca. V kotih igrišča, kjer je pogled okrnjen, so vhodi na tribune. Na tem mestu je prstan znižan na raven vhodnega nivoja, nato pa se zlagoma dviga do najvišje točke nad sredino igrišča, kjer je najboljši pogled in največje število sedišč. V prehodu skozi prstan, ki ima dvojen ovoj, so sobe za VIP, medije in osvežitev. V osnovnem delu so razporejene dvorane in trgovine. Streha nad osnovnim delom je hkratni vstopni nivo za tribune, s katerega je tudi razgled na manjše igrišče ob robu stadiona. Mariborski stadion se med drugimi stadioni na svetu odlikuje po konceptualno premišljeni arhitekturi.

Simfonija oblik se zliva z obstoječo betonsko lupino, kar se odraža tudi v preprostosti krivin in odločitvi za osnovne gradbene materiale: vse skupaj pa tvori prepoznavno arhitekturno znamenitost.

  faza 2 (izvedba) :
Rok Oman,
Špela Videčnik,
Andrej Gregorič,
Janez Martinčič,
Nicole Khor,
Martina Lipicer,
Aitor Casero,
Javier Carrera

faza 1 :
Rok Oman,
Špela Videčnik,
Aleš Žnidaršič
Neža Oman

natečaj :
Rok Oman,
Špela Videčnik,
Aleš Žnidaršič,
Katja Zlajpah,
Bernard Podboj

foto @ Tomaž Gregorič