lokacija stara fuzina, slovenija datum 2008 - 2009 program rezidenca naročnik privat
površina 95 m2 cena - tip naročilo status zgrajeno
Koča se nahaja v Triglavskem narodnem parku, kjer veljajo zelo stroga pravila o gradnji in dovoljeni arhitekturi. Naročnik, ki je kupil parcelo z gradbenim dovoljenjem za generično hišo, ni poskušal spremeniti gradbenega dovoljenja, temveč je želel, da se hiša prilagodi potrebam njegove družine: velike okenske odprtine, ki omogočajo lep razgled, in večji poudarek trajnostnosti.
Hiša velikosti 6 x 11 metrov ima dvokapno streho z naklonom 42 stopinj. Zunanje dimenzije in uporabljeni materiali so enaki kot v predhodnem objektu.
Z vidika materialnosti je tradicionalna, saj kamen, les in vzorce na fasadi črpa iz lokalnega okolja ter tako vzpostavlja dialog z okolico.


Preprosta in racionalna funkcijska zasnova objekta je prilagojena potrebam družine. V spodnji etaži so v odprtem tlorisu združene kuhinja, jedilnica in dnevna soba s širokim razgledom na gore, zgornje nadstropje je razdeljeno na tri spalnice in večjo kopalnico s savno. V sredini hiše stoji kamin, okoli njega pa je stopnišče, na katero se vpenjajo omare oziroma shranjevalni prostori, ki so skriti pod stopnice.


V dnevnem prostoru so okenske police hkrati sedišča. Veliko kotno okno je obrnjeno proti soncu, zato ob sončnih dneh pozimi ni treba ogrevati. Med zunanjo in notranjo leseno oblogo je vpeta dodatna izolacija, črna folija, ki srka toploto in jo oddaja v stene. Zatrep, ki je pomaknjen nad spodnjo etažo, poleti, ko je sonce više na nebu, nudi senco in zaklon.

Deževnica, ki se zbira s strehe, potuje po vertikalnih ceveh, ki so vstavljene v lesene stebre.

  OFIS arhitekti
Rok Oman,
Špela Videčnik,
Tomaz Gregoric,
Andrej Gregorič,
Anna Breda,
Janez Martinčič

foto@Tomaž Gregorič