lokacija krašnja, slovenija datum 2005-2009 program versko / sakralen naročnik občina krašnja
površina 350 m2 cena 180 , 000 EUR tip vabljen natečaj status zgrajeno
Poslovilna kapelica se nahaja ob obstoječem pokopališču v vasi blizu Ljubljane. Zasnovana je bila za potrebe in v skladu z običaji majhne skupnosti v vasici Krašnja. Kapela je vpeta v vzpetino in sledi vzpenjajočim se obrisom terena ob pokopališču.

Trije zaviti zidovi delijo prostor na področja z različnim programom: prostor za bogoslužje, vežico in veliko ploščad, ki se odpira proti bližnjim gričem, a je od sosednjega griča ločena s podpornim zidom, ki ustvarja vijugasto krivuljo, ki objema kapelico. Zid, oblečen v macesnovino, ustvarja notranjo krivuljo, ki obdaja glavni prostor. Ta je delno zastekljen in obrnjen proti majhnemu vhodnemu trgu, namenjenemu zbiranju žalujočih v poletnih mesecih.

Storitveni prostori, kot so kuhinja, shramba, garderoba in stranišča, so nanizani ob zadnji steni. Tudi streha, do katere je mogoče dostopati po klančini, sledi svoji krivulji in delno prekriva vhodni trg kot zastor pred dežjem in soncem. Katoliški križ je neposredno vključen v obliko stavbe, saj se zdi kot izklesan iz betonske strehe. Od znotraj učinkuje kot svetlobnica nad glavnim prostorom, od zunaj, na strehi, pa deluje kot opazen simbol, ki zaznamuje krajino. »Grič za kapelo je porasel z gozdom in deluje kot streha vrta.

Razmerja v objektu vpeljujejo arhitekturno krajino, ki je zaznamovana z eksperimentiranjem in sodobno govorico, ki presega uveljavljene modele in se ne podredi popolnoma duhovni razsežnosti, temveč ustvari uravnoteženo povezanost z naravo kot zbir zgodb in simbolov, ki se odzivajo tako na verske potrebe v vsakdanjem življenju kot tudi zahteve kapele in pokopališča. Projekt omogoča gozdu, da sprejeme grobove, dolge ravne deske usmerjajo pozornost na pokopališče. Preprosta geometrija, mešana z rastjem, ki obdaja prostor. Tudi stebrišče pred vežico spominja na drevesna debla…« Marco Sammicheli (Abitare)

  OFIS arhitekti
Rok Oman, Špela Videčnik,
Andrej Gregorič,
Janez Martinčič,
Magdalena Lacka,
Katja Aljaž,
Martina Lipicer

tehnična ekipa
Statika: ELEA IC d.o.o.
Strojne inštalacije: I.S.P.
Elektro inštalacije: Eurolux d.o.o.

foto@
Tomaz Gregorič

lokacija
Krašnja, Slovenija

status
vabljen natečaj 2005
Začetek gradnje 2008
Zaključeno 2009

program
verski

tip
sakralen

naročnik
Občina Krašnja

površina
105 m2

dimenzije
max. višina 4.70 m

cena
180.000 €

materijali
poliran beton, macesen, steklo